Wat zijn de kosten voor een rijbewijs? Het hangt voornamelijk af van je regio (hoeveelheid concurrentie) en daarnaast speelt het gemiddelde benodigde lessen een grote rol. De meeste mensen hebben 40 uur rijles nodig voor het doen van een eerste examen. De legekosten voor het laten maken van je rijbewijs verschillen per gemeente. Gemiddeld ben je voor 40 uur rijles en een examen + theorie examen rond de €1800 – €2200 euro kwijt. Alvast veel succes met het behalen van je rijbewijs. TIPS: kijk niet alleen naar de prijs, en investeer in proeflessen bij instructeurs. Echt niet iedere rij-instructeur is even goed als de concurrent. Kijk ook of de auto voor jou makkelijk te besturen (niet te groot, schakelen etc) is als beginnend bestuurder, daarnaast is het erg van belang dat jij je op jouw gemak voelt bij jouw instructeur. De horrorverhalen schieten de spuigaten uit.

Website waar je meer info kan vinden over de prijs van een rijbewijs

Wat kost het om mijn rijbewijs te halen

De kosten voor een rijbewijs zijn gemiddeld bijna €2.400 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten 2019). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ruim bijna €2.400. Hieronder hebben we de kosten voor jou op een rijtje gezet.

 • € 1.626,46

  Rijlessen (gemiddeld 38,56 lesuren x gemiddelde lesprijs € 42,18**)

 • € 37,80

  Gezondheidsverklaring CBR

 • € 79,20

  Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 33,00)

 • € 512,00

  Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 108 +
  kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)

 • € 82,40

  Tussentijdse toets (40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets €108 + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)

 • € 39,45

  Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)

 • € 10,00

  Pasfoto’s voor rijbewijs

 • Totaal:
  €2.387,30

**Deze prijs ligt iets lager dan de prijs die het CBS noemt voor 2018: gemiddeld €43,58.

Een rijles kost gemiddeld ruim € 42 per uur. Per rijschool kunnen de kosten voor rijlessen verschillen. Dat kan ook te maken hebben met de regio, het type lesauto en de lengte van de rijles. Bij de ene rijschool duurt een rijles één uur, bij de ander bijvoorbeeld 50 minuten of anderhalf uur. Check dat als je rijscholen vergelijkt.

wat kost een rijbewijsRijbewijs Burgerzaken Wonen Gemeente Almere.
een goedgelijkende pasfoto die voldoet aan de wettelijke eisen.; uw huidige rijbewijs. De kosten van het rijbewijs dient u bij de aanvraag te betalen. In de volgende gevallen moet u medisch goedgekeurd zijn door het CBR voordat u een rijbewijs aanvraagt.:

Dit ben je ongeveer kwijt voor het halen van je rijbewijs

Het mag tegenwoordig al vanaf 16 en een half jaar: rijlessen nemen. Maar hoe goed je verkeersinzicht en rijtechniek ook is, het halen van het felbegeerde roze pasje kan flink in de papieren lopen. Allereerst moet je lessen nemen, volgens Peter van Neck (van Vereniging Rijschool Belang) gemiddeld tussen de 35 en 40 lessen van een uur. “Het verschilt natuurlijk enorm per leerling, maar meisjes nemen in het algemeen wat meer lessen.” Dat heeft volgens hem vooral iets met onzekerheid te maken, in de praktijk hebben jongens uiteindelijk net zo veel lessen nodig als meisjes.

Een les van een uur kost gemiddeld 45 euro, maar de lesprijs is niet het enige waar je op moet letten, waarschuwt Van Neck. Sommige rijscholen bieden lessen aan van 45 of 50 minuten, dus dat geeft al een vertekend beeld. Daarnaast zijn er verschillen bij de prijs van de examens.

Check de kleine lettertjes

Ook bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) benadrukken ze het belang van goed kijken of de rijschool bij je past en niet alleen maar naar de lesprijs. “Check bijvoorbeeld wat er gebeurt als je rij-instructeur ziek is of jijzelf”, legt woordvoerster Nathalien Dingeldein uit. En met het grote aantal rijscholen in het land, raadt zij ook aan te kijken wat er gebeurt als je school failliet gaat.

Maar haar belangrijkste tip is nog wel om niet te vroeg examen te doen. “We zien dat regelmatig, maar iemand die onvoldoende voorbereid wil afrijden, is voor niemand leuk”, legt ze uit.

Lesauto en loon rij-instructeur

Een rijschool betaalt 100 euro aan het CBR, dat het examen afneemt. Maar de rijschool maakt daarvoor uiteraard ook kosten, zoals het loon van de rij-instructuur en de afschrijving van de auto, die worden doorberekend aan de examenkandidaat.

En de ene rijschool rekent veel meer dan de ander, ziet Van Neck: “Zo’n examen duurt ongeveer 2 uur, dat kost ongeveer 200 euro, maar ik zie ook bedragen van 270, dat is echt aan de hoge kant.” Het verschil tussen wat het CBR vraagt en de rijschool ligt aan de kosten die de rijschool ook maakt. Want bij een examen rijdt je instructeur ook mee in de lesauto.

65.000 km per jaar

En zo’n lesauto gaat ongeveer twee jaar mee, vertelt Hans Peijs van het vakblad Rij-instructie. Dat komt omdat er gemiddeld 1708 uur mee gelest wordt waarbij zo’n 38 kilometer per les gereden wordt. Jaarlijks rijdt een lesauto dus zo’n 65.000 km.

Per jaar is een rijschool gemiddeld zo’n 12.000 euro kwijt aan de auto. Dat bedrag is gebaseerd op berekeningen van een kantoor dat gespecialiseerd is in de boekhouding van rijscholen, Haverkate. Uitgangspunt is een Polo 1.4 TDI van ruim 20.000 euro.

Verklaring Gezondheid

Om af te mogen rijden moet je ook de ‘Verklaring Gezondheid’ opsturen naar het CBR. “Behalve dat je het voertuig moet beheersen en de regels moet kennen, moet je ook medisch gezond zijn om veilig te kunnen rijden”, legt Dingeldein uit. Het CBR rekent 30 euro voor de verklaring, als er extra onderzoek door een medisch specialist nodig is, dan betaal je die ook zelf.

Voordat je überhaupt de weg op mag om af te rijden, moet je eerst je theorie-examen halen. Dat kost je 31,25 euro, als je hem rechtstreeks bij het CBR aanvraagt. Als je wat extra tijd wil, dan kan dat. Voor het bedrag van 10,30 euro krijg je ongeveer een kwartiertje extra. Geen zin om tussen andere kandidaten te zitten en vergeefs een examen met extra tijd gedaan? Dan kun je ook een individueel examen maken, maar dat kost je dan wel 87,45 euro.

Faalangst-examen

Voor nerveuze kandidaten is er ook een faalangst-rijexamen. In ruil voor 147 euro (plus de kosten die de rijschool rekent) krijg je dan extra tijd voor het rijexamen. De rijtijd van 35 minuten van het rij-examen blijft hetzelfde, maar kandidaten mogen een time-out vragen tijdens de rit en krijgen bovendien een examinator die gewend is om met faalangst om te gaan.

Voor diegenen die zelfs zo’n faalangst-rijexamen nog niet genoeg vinden, is er ook nog de tussentijdse toets. Die is vooral bedoeld als oefening voor het échte examen, maar je kunt er een vrijstelling verdienen. Als het je lukt om de bijzondere verrichtingen (bijvoorbeeld de omkeer- of stopopdracht) goed te doen, hoeft dat tijdens je examen niet meer. Maar ook deze toets kost je 100 euro (plus wat de rijschool ervoor vraagt).

Het pasje zelf kost ook geld

En als het je dan eindelijk gelukt is, moet je nog een keer de portemonnee trekken. Want het aanvragen van je rijbewijs is niet gratis. Gemeenten mogen daar maximaal 38,99 euro voor vragen. En als je haast hebt, betaal je nog eens 34,10 euro extra.

Voor veel mensen ben je er met bovenstaande bedragen nog niet. In 2015 slaagde slechts de helft van alle kandidaten. Het doen van een tussentijdse toets lijkt te helpen, van diegenen die dat deden, slaagde 58 procent in 2015, schrijft het CBR.

Rekensommetje:

We hebben de rekenmachine erbij gepakt en gekeken wat je ongeveer kwijt bent voor je rijbewijs. Daarbij zijn we uitgegaan van 40 lessen à 45 euro.

 • Lessen + theorie- en praktijkexamen + gezondheidsverklaring + rijbewijs = 2.099 euro
 • Lessen + theorie- en praktijkexamen + gezondheidsverklaring + rijbewijs + tussentijdse toets = 2.299
 • Lessen + individueel theorie-examen en faalangstrij-examen + gezondheidsverklaring + rijbewijs + tussentijdse toets = 2.433