Beginnende autobestuurders vormen nog altijd de grootste risicogroep in de ongevallenstatistieken. Daarom werkt de Vlaamse regering sinds vorig jaar aan de hervorming van de rijopleiding. Vanaf 1 juli moet het sluitstuk daarvan in werking treden: het zogenaamde terugkommoment. Zes maanden na het behalen van het rijbewijs zullen nieuwe bestuurders een uitnodiging krijgen om een halve dag les te volgen.
Boete
“Op dat moment krijgt de beginnende bestuurder drie maanden de tijd om het moment bij te wonen”, zegt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Concreet betekent dit dat alle Vlamingen die sinds 1 oktober vorig jaar een voorlopig rijbewijs hebben gehaald, het terugkommoment moeten volgen. Wie dat niet doet, kan een boete tot 4.000 euro krijgen.
“Goedkoopste van Europa”
“De kostprijs van die extra verplichte rijles valt heel goed mee”, verduidelijkte minister Weyts vanochtend op de radio. “Die zal ongeveer 100 euro bedragen. In totaal kom je voor de totale rijopleiding dan op 175 euro (het theoretische examen kost 75 euro). Hiermee behoort de Vlaamse rijopleiding nog altijd tot de goedkoopste van Europa.”
De nieuwe les is niet bedoeld als een bijkomend examen, en jonge bestuurders riskeren dus ook niet dat ze hun rijbewijs na de les weer kwijtspelen, benadrukt Weyts. “Er wordt vooral ingezet op de praktijk”, verduidelijkte hij op Radio 1. “Het is de bedoeling dat je buitenkomt als een betere chauffeur.”
Sector tevreden
Federdrive, de sectororganisatie van erkende rijscholen en opleidingscentra, staat achter het principe van het terugkommoment. Het bedrag van 100 euro vindt ze echter te laag. “Het is te weinig om een kwaliteitsvolle opleiding aan te bieden. De minister weet dat, en heeft gezegd dat hij bereid zou zijn om bij te passen indien het onmogelijk zou blijken”, stelt woordvoerder Jeroen Smeesters.
Ook Touring laat via zijn woordvoerder Danny Smagghe weten voor het terugkommoment te zijn. “Wij zaten bij de besprekingen en zijn voorstander”, klinkt het.
Niet eerste vernieuwing
Het is niet de eerste vernieuwing die Weyts doorvoert aan de rijopleiding in Vlaanderen. Zo moet je sinds 1 oktober 2017 minimaal 9 maanden oefenen met een voorlopig rijbewijs vooraleer je het praktijkexamen mag afleggen. Wie zonder rijschool leert rijden, moet zijn of haar begeleider ook eerst zelf op een cursus van drie uur sturen, die 20 euro kost.
Ook de examens zelf zijn veranderd. Op het theorie-examen is opnieuw een onderscheid gemaakt tussen lichte en zware overtredingen. Aan het praktijkexamen zijn dan weer een risicoperceptietest en andere manoeuvres toegevoegd.
Beginnende chauffeurs volgen voortaan terugkommoment in Oost-Vlaanderen.
Wie een voorlopig rijbewijs heeft behaald, moet 6 tot 9 maanden na het behalen van zijn of haar definitief rijbewijs B een terugkommoment volgen. Dat is sinds 1 januari 2019 verplicht. Dat terugkommoment kan tot nu toe niet in Oost-Vlaanderen gevolgd worden waardoor jonge chauffeurs uit onze regio moesten uitwijken naar een andere provincie. Daar komt nu verandering in.
Vijf Oost-Vlaamse rijscholen hebben de handen in elkaar geslagen en hebben My Generation Drive opgericht. Het terugkommoment bestaat uit een opleiding van vier uur en is bedoeld om de bewustwording te vergroten bij jonge, onervaren automobilisten. Zij lopen nog altijd een verhoogd risico op verkeersongevallen. Het eerste Oost-Vlaamse terugkommoment start op maandag 8 juli aan Flanders Expo in Gent. Inschrijven kan via de website mygenerationdrive.be.
“We zien het als onze morele verplichting om dit te doen”, legt Francis Duthois van My Generation Drive uit. “Het is vrij uniek dat vijf rijscholen op deze schaal samenwerken. Maar het maakt deel uit van een groter verhaal, en we reiken de hand naar alle andere Oost-Vlaamse rijscholen. Dit is een oplossing voor alle startende chauffeurs in onze provincie en daar draait het om.” (mb)
VOLG TERUGKOMMOMENT VOOR RIJBEWIJS B BIJ JESCO AUTO TRAINING SCHOOL!
Nee, autorijden kan je niet de dag dat je jouw rijbewijs haalt. Autorijden is een oneindig leerproces. Ook de overheid beseft dit met de opstart van het verplicht terugkommoment voor jonge bestuurders. JESCO Auto Training School is dé plaats voor die cursus.
VAN JONGEREN BETERE CHAUFFEURS MAKEN
Jongeren horen het niet graag, maar de verkeersstatistieken wijzen nog steeds vooral in hun richting als het gaat over zware ongevallen en onervarenheid in het verkeer. Mede door zachte druk van Europa is vanuit de Vlaamse overheid, net zoals in andere landen, gelukkig een positieve stap gezet voor een betere verkeersveiligheid bij jongeren.
Er is eindelijk begrepen dat (jonge) bestuurders tegen zichzelf moeten beschermd worden. Veel bestuurders denken dat ze na enkele honderden kilometers veilig en foutloos onderweg zijn, maar zijn zich niet bewust van alle risico’s die achter de hoek loeren. De inhoud van het TerugKomMoment geeft deze ontbrekende inzichten maximaal mee.
GEEN (SLIP)CURSUS
Niet onbelangrijk: het gaat hier over een moment en niet over een cursus. Tijdens dat moment gaan we jongeren bewustmaken van noodsituaties, we gaan ze niet leren de situaties te controleren. Daarvoor geven we losstaande slipcursussen die je uiteraard ook bij JESCO kan volgen.
Het terugkommoment duurt een halve dag en bestaat uit drie delen. Allereerst is er het Intromoment. Hierbij wordt geluisterd naar de deelnemers en hun ervaring. Op het einde geven ze zichzelf een cijfer voor hun rijkwaliteiten. Ten tweede is er de Praktijk. Deze omvat een Slalomproef (zitpositie en stuurvaardigheid), een Stopoefening (sensibiliseren van snelheid en maken van een noodstop) en een Afleidingsoefening (demotiveren van afleiding en het ervaren van controleverlies met een voertuig).
GROEPSGESPREK
Het derde deel is een Groepsgesprek. Deze afsluiter is bijzonder uitdagend, omdat JESCO hier enkel moderator is en vooral de jongeren aan het woord komen. Dit is absoluut het hoogtepunt van het TKM als een groep jongeren positief mee filosofeert over het rijden in het moderne verkeer.